Heeft u ooit gemerkt hoe slaperig iemand wordt als hij een koolhydraatrijke maaltijd eet? Heeft u zich ooit afgevraagd waarom? Het grootste deel van het effect komt van een verhoogde bloedsuikerspiegel, die ons slaperig maakt.
Maar waarom veranderen koolhydraten in suiker? Wanneer u koolhydraten begint af te breken, veranderen ze in zetmeel of cellulose. Het zetmeel kan worden afgebroken in eenvoudige suikers, monosachariden genaamd, of complexe suikers, disachariden genaamd. Ons lichaam gebruikt deze suikers voor de productie van energie. Wanneer we voedsel consumeren, zet ons lichaam het voedsel om in een bruikbare vorm van energie.
Het voedsel kan nog een aantal andere processen doorlopen voordat het de energiefase bereikt. Aangezien koolhydraten zetmeel zijn voordat het sachariden zijn, is zetmeel, als uw lichaam de energie niet nodig heeft, een geweldige opslagplaats voor onnodige glucose. Misschien helpt een eenvoudige uitleg van de koolhydraatsuikers en waar we ze vinden.
De suikers die bekend staan als monosachariden zijn glucose, galactose en fructose. Glucose is de suiker die door ons lichaam wordt geproduceerd. Galactose wordt opgenomen via onze melk- en yoghurtconsumptie. Fructose is een suiker die voorkomt in honing.
De suikers die worden geclassificeerd als disachariden zijn sucrose, lactose en maltose. Sucrose is gewone tafelsuiker, lactose is de combinatie van glucose en galactose die in melk wordt gevonden, en maltose is een product van de vertering van zetmeel bij de combinatie van glucose en glucose.
Welk effect heeft dit op het lichaam? Zodra u meer suiker of zetmeel of koolhydraten binnenkrijgt dan u nodig hebt, slaat uw lichaam het teveel op als glycogeen. De enige mensen die echt baat hebben bij een overmatige glycogeenopslag zijn marathonlopers, die voorafgaand aan een grote wedstrijd veel koolhydraten binnenkrijgen om langere periodes van overmatige inspanning vol te kunnen houden. Opgeslagen vet kan extreem worden en uw lichaam bereikt een niveau die we classificeren als (morbide) obesitas.
Als we te veel koolhydraten eten, hebben we dus de neiging om overgewicht te krijgen. Wat gebeurt er in ons lichaam als we te zwaar worden? Als ons lichaam eenmaal zwaarlijvig is, hebben veel organen moeite met functioneren, omdat er vet omheen zit of omdat we te groot zijn om ze goed te kunnen ondersteunen.
Hoe dan ook, te veel koolhydraten leidt tot problemen voor ons lichaam. We kunnen onze inname van koolhydraten beperken door meer fruit, groenten, vezels, en mager vlees te eten. Minder brood, rijst, ontbijtgranen, pasta en granen verlaagt onze inname van koolhydraten.
De andere optie die we hebben is simpelweg onze dagelijkse fysieke activiteit verhogen. Koolhydraten zijn, zoals eerder gezegd, de brandstofproducent voor het lichaam. Als we meer koolhydraten kwijt willen, moeten we gewoon onze dagelijkse activiteit verhogen. Als u niet aan lichaamsbeweging doet, is het nu een goed moment om daarmee te beginnen.
Verantwoorde eetgewoonten, goede voeding en beweging, en een goed begrip van de voedingsmiddelen die u eet en wat ze bevatten zijn de basisbouwstenen voor een algehele goede gezondheid.