Voedselvergiftiging is een acute gastro-enteritis veroorzaakt door de consumptie van een voedingsmiddel of drankje dat pathogene micro-organismen of hun toxines of giftige chemicaliën bevat. Voedselvergiftiging komt vaak voor in hostels, hotels, gemeenschappelijke voeding en tijdens feestdagen.
Soorten Voedselvergiftiging
1) Bacteriële voedselvergiftiging:
Hier zijn de micro-organismen genaamd bacteriën verantwoordelijk. Het voedselmateriaal kan de pathogene bacteriën of hun toxine bevatten en wordt samen met het voedsel ingenomen.
2) Niet-bacteriële voedselvergiftiging:
Door de aanwezigheid van giftige chemicaliën zoals meststoffen, insecticiden, zware metalen en dergelijke.
Omdat bacteriële voedselvergiftiging veel voorkomt, wordt het hier besproken.
Bacteriële voedselvergiftiging:
Er zijn enkele pathogene bacteriën die toxines afscheiden en klinische verschijnselen veroorzaken. Deze organismen komen het menselijk lichaam binnen via voedingsmiddelen of dranken.
Hoe Ontstaat Voedselvergiftiging?
1) Aanwezigheid van bacteriën in het water.
2) De grondstoffen voor het voedsel kunnen giftige stoffen bevatten.
3) De ruimte waar het voedsel wordt bereid, kan micro-organismen of giftige stoffen bevatten.
4) Mensen die met het voedsel omgaan kunnen besmettelijke ziekten hebben.
5) Sommige dieren zoals honden en ratten kunnen het voedsel besmetten.
6) Als bereid voedsel lange tijd op kamertemperatuur wordt bewaard en weer wordt verhit, kan er kans zijn op voedselvergiftiging.
Veel Voorkomende Bacteriële Voedselvergiftigingen
1) Salmonella voedselvergiftiging
Er zijn drie verschillende soorten salmonellabacteriën (salmonella typhimurium, salmonella cholera suis, salmonella enteritidis). Deze bacteriën komen voor in melk, melkproducten en eieren. Symptomen van deze voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken en diarree. Koorts komt ook vaak voor.
2) Botulisme
Dit is de gevaarlijke vorm van voedselvergiftiging veroorzaakt door clostridium botulinum. De sporen van deze organismen komen voor in de grond en komen het menselijk lichaam binnen via augurken en ingeblikte vis enz. Vergeleken met andere voedselvergiftigingen zijn braken en diarree hier zeldzaam. De symptomen beginnen met dubbelzien, gevoelloosheid en zwakte. Later treedt verlamming op met hart- en ademhalingsfalen, wat eindigt in de dood.
3) Staphylococcus voedselvergiftiging
Wordt veroorzaakt door staphylo coccus aureus. Deze organismen veroorzaken meestal huidproblemen zoals steenpuisten en erupties. Ook kunt u braken, of buikkrampen met diarree ervaren.
4) Closteridium voedselvergiftiging
Dit wordt veroorzaakt door Closteridium perfringens. Ze komen voor in ontlasting, aarde en water. Ze komen het lichaam binnen via vlees, vleesgerechten en eieren enz. Als voedingsmiddelen worden gekookt en lang op kamertemperatuur worden gehouden en opnieuw worden verhit voordat ze worden gegeten, kan deze voedselvergiftiging het gevolg zijn. Symptomen zijn braken, diarree en buikkrampen.
5) Bacillus cereus
De sporen van deze organismen kunnen koken overleven en veroorzaken enteritis. Diarree en braken komen vaak voor bij deze infectie.
Hoe Kunt u Voedselvergiftiging Voorkomen?
1) Gebruik alleen gezuiverd water.
2) Iedereen die in contact komt met voedsel moet hygiënisch te werk gaan.
3) Werknemers moeten maskers, petten en handschoenen dragen tijdens het koken en serveren.
4) Zieke personen mogen niet in contact komen met voedingsmiddelen.
5) Keuken en bedrijfsruimten moeten netjes en schoon zijn.
5) Vaten moeten worden gewassen met zeep en heet water.
6) Het bereide voedsel mag niet lang op kamertemperatuur worden bewaard (maximaal 2 uur).
7) Alle voedingsmiddelen moeten in gesloten containers worden bewaard.
8) Dieren zoals honden, katten en ratten mogen niet in contact komen met het voedsel.
9) Groenten moeten gewassen worden voor het koken.
10) Vlees moet vers zijn en moet worden gekocht bij een erkend slachthuis.