We weten allemaal dat overgewicht ongezond is. Natuurlijk zijn er mensen die prima lijken te functioneren met extra gewicht, maar de realiteit is dat ook zij zichzelf in gevaar brengen voor het ontwikkelen van gezondheidscomplicaties.
Hier zijn enkele ziekten waar u risico op loopt als u (veel) extra kilo’s weegt:
- hartaandoeningen
- beroertes
- diabetes
- kanker
- artritis
- hoge bloeddruk
Afvallen helpt om deze ziekten te voorkomen en onder controle te houden.
De snelle afslankmethodes die zich tegenwoordig als een lopend vuurtje verspreiden, bieden geen blijvende resultaten. Vaker wel dan niet werken dieetmethodes met dieetdrankjes, voedingsmiddelen en supplementen of pillen niet. Als ze wel werken, zijn de resultaten slechts tijdelijk.
Het is beter om te vertrouwen op een gezonde optie voor gewichtsverlies die levenslange resultaten oplevert. Je moet realistische doelen stellen en niet verwachten dat je in korte tijd veel kilo’s kwijtraakt.
Hier zijn enkele tips over hoe je die ongewenste kilo’s op een gezonde manier kunt kwijtraken:
- Honger uzelf niet uit.
De sleutel tot een gezondere manier van afvallen is: Ga niet op dieet.
Het lijkt misschien alsof u blij bent en het gevoel hebt dat u die ongewenste vetkwabben op iw buik en dijen kwijtraakt door maaltijden over te slaan. Maar vergeet niet dat dit niet lang zal duren. Uw lichaam kan het niet verdragen om onvoldoende voedsel te hebben als brandstof voor de energie die u elke dag verbruikt.
Als u eraan gewend raakt om één of twee maaltijden per dag over te slaan, zullen uw opgeslagen calorieën worden verbruikt in plaats van de energie die uw maaltijden hadden moeten leveren. Dus als u één grote boterham op een dag eet, komt die rechtstreeks in uw probleemzone terecht (d.w.z. je buik, billen, heupen).
- Begin uw dag goed.
Moeders zeggen altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Neem ‘s ochtends een gezonde maaltijd om uw stofwisseling een jump-start te geven.
Uw voedselinname na het ontwaken wordt gebruikt om de hele dag vet te verbranden.
- Eet regelmatig kleine, gezonde maaltijden.
Vijf kleine hapjes per dag is beter dan drie stevige maaltijden. Vaker eten en kleine porties kunnen overeten voorkomen. Dit verhoogt ook uw metabolisme en zorgt ervoor dat u sneller calorieën verbrandt.
- Bepaal hoeveel gewicht u wilt verliezen.
Houd uw doelen realistisch. Op de lange termijn is het vrijwel onmogelijk om 20 kilo af te vallen in 2 weken. Ga ervan uit dat u gezond wilt eten om de rest van uw leven gezond te blijven.
Als u eenmaal hebt gekozen voor een afslankplan of -programma, houd u er dan aan en zorg ervoor dat u aan uw eigen dieetregels houdt.
- Drink veel water.
Uw lichaam heeft voldoende water nodig om vet te verbranden en uw cellen gehydrateerd en gezond te houden.
- Vermijd te veel suiker.
Plan uw maaltijden rond veel fruit en groenten, wat brood, rijst of pasta voor de koolhydraten die u nodig hebt, plus mager vlees en proteïnerijk voedsel. Snoep, frisdrank en gebak moet u alleen af en toe nemen.
- Let op uw vetinname.
Vet is echter niet de boosdoener van overgewicht. U hebt het nodig om je gewicht op peil te houden.
Er bestaan ook gezonde vetten. Olijfolie, pinda’s en canolaolie hebben die. Tonijn, zalm en makreel hebben omega-3 vetten die goed zijn voor het hart.
- Bewegen.
Laat de auto staan als u maar een paar straten van huis bent, neem de trap in plaats van de lift, ga af en toe joggen, fietsen of skaten. Gebruik deze activiteiten en andere huishoudelijke klusjes als u te lui bent om naar de sportschool te gaan en bewegingslessen te nemen. Zorg ervoor dat u dit regelmatig doet en u zult niet eens merken dat u al kilo’s kwijtraakt met deze alledaagse activiteiten.
Het maakt niet uit hoeveel gewicht u wilt verliezen. Wat belangrijk is, is dat u realistische doelen voor uzelf stelt.
Ga langzaam. Als u al 5 of 6 kilo bent afgevallen, gun uzelf dan een pauze en probeer dan de volgende 5 kilo kwijt te raken.
Eet gezond, drink veel water, slaap voldoende, en beweeg. Dit geeft u een grotere kans om af te vallen en uw gezondheid te verbeteren op de lange termijn.