Vitamine C is een belangrijke vitamine die in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt. De meest voorkomende bronnen zijn cantaloupes, sinaasappels, citroenen, kiwi’s, aardbeien, mango’s, papaja’s en ananas. Het zit echter niet alleen in fruit. Broccoli, spruitjes, bloemkool, kool, spinazie, tomaten, pompoen en aardappelen bevatten het allemaal.
Maar welke rol speelt het in het lichaam en waarom is het zo cruciaal? Hieronder volgt een lijst met redenen waarom u zou moeten overwegen je inname vandaag nog te verhogen.
Weefselgroei en -herstel
Vitamine C helpt bij het helen en opnieuw laten groeien van huid (collageen), ligamenten, pezen en bloedvaten. Het helpt ook botten, tandvlees en tanden gezond te houden.
Wonden Genezen
Snijwonden, schaafwonden en kneuzingen genezen waarschijnlijk sneller met voldoende vitamine C. Het helpt ook bij het maken van littekenweefsel.
Opname van IJzer
Vitamine C helpt u ijzer beter op te nemen, vooral uit plantaardig voedsel.
Antioxiderende Eigenschappen
Vitamine C is een krachtige antioxidant die lichaamsstructuren en cellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen worden geproduceerd als gevolg van rook, vervuiling en de afbraak van voedsel in het lichaam.
Voorkomt Jicht
Jicht is een vorm van artritis die vooral de grote tenen aantast. Vitamine C helpt de kans op het ontwikkelen van jicht te verminderen door het urinezuurgehalte in het bloed te verlagen.
Verbetert het Gezichtsvermogen
Vitamine C kan maculadegeneratie als gevolg van veroudering vertragen.
Helpt Kanker en Hart- en Vaatziekten Voorkomen
In sommige onderzoeken is aangetoond dat vitamine C mogelijk de kans verkleint dat iemand kanker en hart- en vaatziekten ontwikkelt.
Verkoudheid en Griep
Vitamine C kan helpen de ernst van verkoudheid en griepachtige symptomen te verminderen, met name die van de luchtwegen.
Omdat vitamine C niet door het lichaam kan worden opgeslagen, moet het dagelijks worden geconsumeerd. Omdat het gevoelig is voor licht, warmte en lucht, is het het beste om fruit en groenten met vitamine C zo snel mogelijk te consumeren, en rauw of alleen licht gekookt. Het wordt aanbevolen dat vrouwen ten minste 75 milligram vitamine C per dag binnenkrijgen, en mannen 90.