Soja-eiwit is in opkomst als een van de beste alternatieve eiwitbronnen voor menselijke consumptie. Gezondheidsexperts zijn allemaal enthousiast over hoe soja-eiwit de voeding kan veranderen. Wat is de hype? Hier zijn enkele goede redenen om soja-eiwit te gebruiken.
Soja-eiwit is plantaardig eiwit
Sojabonen bevatten volledige eiwitten en hebben een van de beste eiwitverteerbaarheid van alle eiwitbronnen. Sojabonen bevatten ook weinig of geen vet en vrijwel geen cholesterol. Lactose-intoleranten zullen blij zijn te weten dat sojabonen geen lactose bevatten.
Omdat soja een plantaardig eiwit is, bevat het geen steroïden en antibiotica die dierlijke eiwitten bevatten. Het is ook vrij van de parasieten die sommige van deze producten besmetten. Ze bevatten ook geen van de ziektes die u kunt oplopen zoals gekkekoeienziekte en mond- en klauwzeer.
Vegetariërs zijn dol op deze boon, omdat het een vergelijkbare – zo niet betere – eiwitbron is dan zijn dierlijke tegenhanger. Het biedt een eiwit dat beter en gemakkelijker te verteren is en vergelijkbaar is met de meeste eiwitsupplementen.
Sojabonen zijn zeer veelzijdig
Sojabonen zijn erg veelzijdig. Verschillende keukens, vooral de Aziatische, erkennen de waarde van de sojaboon. Een verscheidenheid aan natuurlijk lekkere lekkernijen zijn allemaal gebaseerd op soja: tofu, sojapudding, sojamelk en vleesvervangers – om nog maar te zwijgen van specerijen zoals sojasaus en hoi sin saus.
Om het probleem van de honger in de wereld tegen te gaan, is de teelt van sojabonen voorgesteld. Sojabonen zijn niet alleen gemakkelijk te telen en te oogsten, ze groeien ook vrijwel overal en produceren veel in weinig tijd. Er zijn boeren geweest die hun hele oogstlijn hebben vervangen door sojabonenplanten. Deze winterharde plantjes produceren veel per oogst en, zoals eerder gezegd, kunnen ze zelfs op het moeilijkste terrein groeien.
De geweldige vervanger
Soja is vetarm en kan worden gebruikt ter vervanging van de meeste eiwitbronnen. Tijdens het koken kunt u sojavervangers gebruiken in plaats van bloem voor een vetarm alternatief. Dit maakt het een geweldige eiwitbron voor diegenen die willen afvallen zonder hun eiwitbehoefte in gevaar te brengen.
Bodybuilders bedenken hoe dit hun werk een stuk gemakkelijker kan maken. Zonder het vet en met alle goede eiwitten, die ook nog eens licht verteerbaar zijn, heeft bodybuilding zojuist een geweldige zegening van een voedingsmiddel gekregen.
Hoewel deze bodybuilders momenteel debatteren over hoe soja een hulp kan zijn voor bodybuilders, neemt dit niets weg van wat soja kan bijdragen aan de algehele gezondheid van een persoon.
Het is zeer aan te raden om zo mogelijk natuurlijke proteïne te gebruiken in plaats van bewerkte proteïne, omdat bewerkte voedingsmiddelen meestal risico’s met zich meebrengen. Het beste gebruik van dit voedsel kan worden toegeschreven aan hoe het perfect past in iemands vetarme, eiwitrijke dieet.
Sojaproducten kunnen worden verwerkt in shakes en drankjes. En omdat ze lactosevrij zijn, kunnen lactose-intolerante mensen nog steeds hun milkshake-fix krijgen zonder daar last van te hebben.
Sojaproducten zijn ook een geweldige bron van andere voedingsstoffen zoals saponinen, isoflavonen en fytosterol. Saponinen helpen een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Het combineert ook met cholesterol om een verhoogde opname van cholesterol in het lichaam te voorkomen. Fytosterolen helpen ook de opname van cholesterol in het lichaam te verminderen op dezelfde manier als saponinen dat doen.
Isoflavonen zijn krachtige antioxidanten en voorkomen de effecten van vrije radicalen in het lichaam. Ze voorkomen veel tekenen van veroudering en staan erom bekend dat ze kanker helpen voorkomen. Dit alleen al maakt soja tot een wonderbaarlijke eiwitbron.
Isoflavonen behoren samen met vitamine A, C en E tot de frontlinies in de strijd tegen dergelijke ziekten – ze gaan ook de effecten van vervuiling en stress tegen.
Hoeveel is te veel?
In tegenstelling tot andere eiwitbronnen is het vrij veilig om een grote hoeveelheid sojaproducten te consumeren. Hoewel er allergieën voor sojaproducten bestaan, zijn die zeldzaam. Als u overstapt op een sojadieet, kunt u echter het beste uw arts of een voedingsdeskundige raadplegen. Vraag specifiek of soja interfereert met geneesmiddelen op recept die u neemt.
Soja kan een grote zegen zijn voor mensen die op zoek zijn naar een geweldige bron van eiwitten die niet de bijwerkingen heeft van de meeste andere bronnen. Het zou raadzaam zijn om te onderzoeken hoe soja uw dieet kan verbeteren.