Als de woorden oliën en vetten vallen, hebben gezondheidsbewuste mensen de neiging om dekking te zoeken. Wat ze zich niet realiseren is dat er goede en slechte vetten zijn. Het volledig vermijden van de inname van oliën en vetten zou eerder schadelijk dan gunstig zijn voor de gezondheid.
De Waarheid Over Visolie
Essentiële vetzuren moeten altijd deel uitmaken van onze dagelijkse voeding – zonder deze vetzuren komen we een stap dichter bij onze dood. Essentiële vetzuren zijn verdeeld in twee families: omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren.
Hoewel er slechts zeer kleine verschillen zijn om de twee groepen essentiële vetzuren van elkaar te onderscheiden, hebben onderzoeken aangetoond dat een te hoge inname van omega-6 EFA’s kan leiden tot ontstekingen, bloedstolling en tumorgroei. Het goede nieuws is echter dat het tegenovergestelde waar is voor omega-3 vetzuren. Omega-6 EFA’s zitten in plantaardige oliën, terwijl omega-3 EFA’s onder andere in visolie zitten.
Omega-6 vs. Omega-3
Artsen en wetenschappers zijn dezelfde mening toegedaan dat de oorzaak achter toenemende gevallen van hartaandoeningen, hypertensie of hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, vroegtijdige veroudering en bepaalde soorten kanker niets anders is dan een onevenwichtige inname van omega-3 en omega-6 EFA’s.
Zoals eerder vermeld, kunnen omega-6 EFA’s worden gevonden in plantaardige oliën. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, maïsolie en sojaolie, die beide grote hoeveelheden linolzuur bevatten. Omega-3 EFA’s daarentegen zijn ook te vinden in zeeplankton en walnoot- en lijnzaadolie. Het is belangrijk om te weten dat vette vis en visolie eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatten, vetzuren waarvan is vastgesteld dat ze veel voordelen hebben voor het menselijk lichaam. In het begin van de jaren 1970 onthulde een onderzoek naar Groenlandse Eskimo’s dat een van de belangrijkste redenen waarom ze zelden last hebben van hartaandoeningen, hun vetrijke dieet is (dat voornamelijk uit vis bestaat).
De twee essentiële vetzuren, EPA en DHA, zijn ook nuttig bij het voorkomen van atherosclerose, hartaanvallen, depressie en verschillende vormen van kanker. Voeding met visoliesupplementen is ook nuttig gebleken bij de behandeling van ziekten als reumatoïde artritis, diabetes, de ziekte van Raynaud en colitis ulcerosa.
Andere Voordelen van Visolie
Er zijn nog veel meer ziekten en situaties waarbij de inname van visolie bewezen heeft een aanzienlijk voordeel te bieden.
Het hart gezonder maken
Het hart is ontegenzeggelijk een van de belangrijkste delen van ons lichaam en een ongezond hart betekent een vrij beperkte levensduur. Natuurlijk is het in ons belang om ons hart gelukkig en gezond te houden en één manier om dat te doen is het eten van voedsel dat visolie bevat.
In Athene, Griekenland, werd bijvoorbeeld een onderzoek gedaan om aan te tonen of er een direct verband was tussen een dieet met veel vis en ontsteking van de bloedvaten. Uit de resultaten bleek dat degenen die meer vis aten dan de anderen een lager niveau van C-reactief proteïne en interleukine-6 hadden, factoren die gewoonlijk worden gebruikt om de waarschijnlijkheid van bloedvatontsteking te meten. Deze voordelen bleven zelfs bestaan als rekening werd gehouden met de verschillende risico’s van een dieet met veel vis.
Vis om slank te worden
In Perth, Australië, bleek uit een onderzoek dat visconsumptie kan worden gebruikt tegen hoge bloeddruk en obesitas. Onderzoekers van de UWA (University of Western Australia) hebben ontdekt dat een afslankdieet met regelmatige visconsumptie heel effectief kan zijn bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de glucosetolerantie.
Visolie tegen astma
Mensen die lijden aan ademhalingsproblemen zoals astma worden vaak gezien als onfit en ongezond. Ze zouden nu blij moeten zijn te horen dat bepaalde onderzoeken de voordelen van visolie voor astmapatiënten hebben aangetoond. Statistieken tonen aan dat ongeveer 20 tot 25% van de kinderen tegenwoordig op een bepaald moment in hun leven last heeft van een of andere vorm van astma. En bepaalde bewijzen tonen aan dat een regelmatig dieet van voedsel met een hoog linolzuurgehalte de oorzaak is.
Onderzoekers van de University of Wyoming voerden een onderzoek uit waarbij ze een aantal kinderen onderwierpen aan een dieet met veel vis, terwijl anderen hun gewone dieet bleven volgen. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die meer vis aten minder last hadden van astma-aanvallen en ook gemakkelijker ademhaalden.
Raadpleeg uw voedingsdeskundige
Niets is goed als het overmatig wordt geconsumeerd of gebruikt, maar het volledig vermijden van een bepaald soort voedsel is net zo schadelijk. Vraag uw voedingsdeskundige naar de juiste hoeveelheid vis voor uw leeftijd en gezondheidstoestand.