Gojibessen worden al sinds de oudheid gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ze komen uit het Himalaya gebergte in Tibet en staan zo hoog aangeschreven bij deze mensen dat ze een 2 weken durend festival houden ter ere van deze voedzame bes. Goji bessen zijn pas recentelijk geïntroduceerd in het Westen en we leren nu pas van de zeer heilzame eigenschappen.
De Gojibes staat bekend om zijn hoge concentratie vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren, die allemaal goed zijn voor de gezondheid.
Qua uiterlijk is het een scharlakenrode bes die lijkt op een rozijn (gedroogd). Het heeft een milde zoete smaak die niet lijkt op een kruising tussen een rozijn en een cranberry. De consistentie is taai. Omdat de bessen zo delicaat zijn, worden ze van de plant op matten geschud in plaats van geplukt, om bederf te voorkomen. Daarna worden ze langzaam gedroogd in de schaduw.
Deze bescheiden bessen zijn nu een populair gezondheidsvoedsel geworden in zowel de westerse als de oosterse wereld. Dit is deels te danken aan hun reputatie als anti-verouderingsmedicijn. Gojibessen hebben een van de hoogste hoeveelheden antioxidanten, vitamine A en vitamine C van alle voedingsmiddelen.
Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van gojibessen:
- Hoog in antioxidanten
- Versterken het immuunsysteem
- Verbeteren de gezondheid van de huid
- De gezondheid van de ogen bevorderen
- Verbeteren de hersenfunctie
Een van de beste en makkelijkste manieren om te genieten van de gezondheidsvoordelen van goji is met een kwaliteitsproduct van gojisap. De therapeutische dosis is 25-100 gram per dag. Omdat de bessen vrij nieuw zijn in Europa en de VS zijn wetenschappers nog steeds bezig met het ontdekken van de verbazingwekkende eigenschappen van deze kleine vruchten.
Er zijn tientallen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de gojibes en er worden nog steeds veel meer onderzoeken gedaan. We kunnen verwachten dat we in de nabije toekomst meer zullen horen over deze verbazingwekkende kleine bes uit de bergen van Tibet naarmate wetenschappers meer ontdekken over zijn krachtige voedings- en gezondheidseigenschappen.