De afgelopen dertig jaar hebben voedingsdeskundigen en de voedingsindustrie als geheel het idee omarmd om onze vetinname te verlagen. Dit was een direct gevolg van de informatie die door de overheid werd gepubliceerd en die minder consumptie van eieren stimuleerde vanwege de cholesterol die in eieren zit. Na die specifieke informatie begonnen artsen te ontdekken dat we meer cholesterolproblemen kregen als we vet consumeerden. De logische conclusie: vet moet wel slecht voor u zijn. En zo groeide een hele generatie op met vetvrij voedsel. Een hele generatie groeide op met het geloof dat vet ons dik maakte, onze slagaders verstopte en in het algemeen een slechte gezondheid veroorzaakte.
Wat velen van jullie zich niet realiseren is dat vet onze voeding op smaak brengt. Als u het vet verwijdert, verwijdert u een groot deel van de goede smaak. Dus wat deden we? We gingen koolhydraten gebruiken om het smaakverlies van het voedsel te compenseren. Als u het vet verwijdert, moet de smaak kunstmatig in het voedsel worden geïnjecteerd. Het eindresultaat is voedsel met meer koolhydraten, maar minder vet. Vandaar al die prachtige etiketten met de claim “vetvrij”, maar zonder het hogere gehalte aan koolhydraten te vermelden.
Nu is er een hele voedingsindustrie ontstaan rondom vetarme of vetvrije voedingsalternatieven. Deze bedrijven hebben grote hoeveelheden geld geïnvesteerd in de productie van deze voedingsmiddelen en zullen niet in staat of bereid zijn om zich om te draaien. Het is vanwege de bedrijfsinvesteringen dat de huidige kennis over het “goede” vet zo lang is onderdrukt. Het is een heel duur stukje kennis dat vandaag de dag wordt doorgegeven aan het publiek. Zo duur dat sommige bedrijven failliet zouden gaan als ze hun voedselverwerking zouden proberen om te draaien.
Wat is dan het nadeel van koolhydraatrijk voedsel? Nou, een deel van de afweging is dat koolhydraten tijdens het spijsverteringsproces snel in suiker veranderen. Wat gebeurt er als de suikerspiegel te snel te hoog wordt? Diabetes zou het nummer één slechte effect zijn. Andere gevolgen zijn insuline-gerelateerde problemen met de alvleesklier en hyperactiviteit bij jong en oud. Diabetes is de laatste vijfentwintig jaar toegenomen en is waarschijnlijk rechtstreeks terug te voeren op onze verhoogde koolhydraatinname.
Als u bedenkt dat voedingslobbyisten en farmaceutische lobbyisten twee van de grootste lobbygroepen zijn die er bestaan, is het verbazingwekkend dat dit nieuws ooit het grote publiek heeft bereikt. Maar het is gebeurd en het zal een bron van onderzoek en bezorgdheid blijven nu veel babyboomers ouder worden en gezondheidsproblemen krijgen door de hoge koolhydraatconsumptie.
Minder vet was niet het antwoord dat velen dachten. Het blijkt dat we veel beter af zouden zijn geweest als we ons voedsel hadden gelaten zoals het was en miljarden dollars hadden gestoken in de bewegingsindustrie. Er is een gebied waar de hele bevolking baat bij zou hebben gehad: meer lichaamsbeweging.