En hier, om degenen die niet vertrouwd zijn met het proces van de spijsvertering, een duidelijk idee van die belangrijke operatie, en het effect geproduceerd wanneer alcohol wordt ingenomen met voedsel te geven, citeren we uit de lezing van een Engels arts, Dr Henry Monroe, op “De fysiologische werking van alcohol”. Hij zegt:
“Elke soort stof die door de mens als voedsel bestaat uit suiker, zetmeel, olie en kleverige stoffen, met elkaar vermengd in verschillende verhoudingen, deze zijn ontworpen voor de ondersteuning van het dierlijke frame. De kleverige principes van voedsel fibrine, albumen en caseïne worden gebruikt om de structuur op te bouwen, terwijl de olie, zetmeel en suiker worden voornamelijk gebruikt om warmte te genereren in het lichaam.”
“De eerste stap van het spijsverteringsproces is het breken van het voedsel in de mond door middel van de kaken en tanden. Op dit wordt gedaan, wordt het speeksel, een viskeuze vloeistof, gegoten in de mond van de speekselklieren, en als het mengt met het voedsel, het voert een zeer belangrijke rol in de werking van de spijsvertering, waardoor het zetmeel van het voedsel oplosbaar, en geleidelijk veranderen in een soort suiker, waarna de andere principes worden meer mengbaar met het. Bijna een halve liter speeksel wordt geleverd om de vierentwintig uur voor het gebruik van een volwassene. Wanneer het voedsel is gekauwd en gemengd met het speeksel, wordt het vervolgens doorgegeven aan de maag, waar het wordt beïnvloed door een sap uitgescheiden door de filamenten van dat orgaan, en gegoten in de maag in grote hoeveelheden wanneer voedsel in contact komt met de slijmvliezen. Het bestaat uit een verdund zuur dat bij scheikundigen bekend staat als zoutzuur, bestaande uit waterstof en chloor, samengevoegd in bepaalde verhoudingen. Het maagsap bevat ook een eigenaardige organische gisting of ontbindende substantie, met stikstof iets van de aard van gist genaamd pepsine, die gemakkelijk oplosbaar is in het zuur net genoemd. Dat maagsap werkt als een eenvoudig chemisch oplosmiddel, wordt bewezen door het feit dat het na de dood de maag zelf oplost.”
“Het is een vergissing om te veronderstellen dat, na een goed diner, een glas sterke drank of bier de spijsvertering bevordert; of dat elke alcoholhoudende drank, zelfs bitter bier, op enigerlei wijze de spijsvertering kan bevorderen. Meng wat brood en vlees met maagsap, plaats ze in een flesje, en houd dat flesje in een zandbad op de langzame warmte van 98 graden, af en toe schudden bruusk de inhoud van de beweging van de maag na te bootsen, vindt u, na zes of acht uur, de hele inhoud vermengd tot een pultaceous massa. Als naar een andere flacon van voedsel en maagsap, behandeld op dezelfde manier, voeg ik een glas pale ale of een hoeveelheid alcohol, aan het eind van zeven of acht uur, of zelfs enkele dagen, het voedsel is nauwelijks gehandeld op alle. Dit is een feit, en als u ertoe gebracht om te vragen waarom, antwoord ik, want alcohol heeft de bijzondere kracht van chemisch beïnvloeden of ontbinden van de maagsap door neerslag een van de belangrijkste bestanddelen, namelijk pepsine, waardoor de oplosbare eigenschappen veel minder effectief. Vandaar alcohol kan niet worden beschouwd als voedsel of als oplosmiddel voor voedsel. Niet als de laatste zeker, want het weigert om te werken met het maagsap.”
“Het is een opmerkelijk feit,’ zegt Dr. Dundas Thompson, ‘dat alcohol, wanneer toegevoegd aan de spijsverteringsvloeistof, een witte neerslag produceert, zodat de vloeistof niet langer in staat is om dierlijke of plantaardige materie te verteren’. Het gebruik van alcoholische stimulerende middelen,” zeggen Drs. Todd en Bowman, ”vertraagt de spijsvertering door de pepsine, een essentieel element van het maagsap, te coaguleren en daardoor de werking ervan te verstoren. Ware het niet dat wijn en sterke drank snel worden geabsorbeerd, zou de introductie van deze in de maag, in welke hoeveelheid dan ook, een volledige bar om de spijsvertering van voedsel, zoals de pepsine zou worden neergeslagen uit de oplossing zo snel als het werd gevormd door de maag. Spiritus, in elke hoeveelheid, als voedingssupplement, is schadelijk vanwege de antiseptische kwaliteiten, die de spijsvertering van voedsel door de absorptie van water uit de deeltjes, in directe tegenstelling tot chemische werking weerstaan.”