Met de publicatie van de nieuwe voedselgroepenpiramide zijn er officieel vijf voedselgroepen. Oliën en boters zijn nu opgenomen als voedselgroep, maar voor dit artikel gaan we er nog steeds vanuit dat we er maar vier hebben. De vier voedselgroepen zijn granen, fruit, groenten, vlees en zuivel. Laten we eens kijken naar elke voedselgroep en een paar van de belangrijkste punten van elke groep bespreken.
Granen omvatten een breed scala aan voedingsmiddelen: brood, granen, rijst en pasta. Dat is nogal wat voedsel. Brood is er in zoveel soorten; pita, rogge, wit en tarwe zijn de populairste soorten. Granen zijn zo talrijk dat er op vijftig pagina’s niet genoeg ruimte is om alle aangeboden soorten te bespreken. Rijst en pasta zijn iets beperkter in hun aanbod, maar nog steeds heel gevarieerd. Aan bijna elke keuze die we in deze groep maken, worden vitaminen en mineralen toegevoegd voor onze voedingssupplementen. Dat is een goede zaak, want de meesten van ons zullen onze aanbevolen hoeveelheid niet of nauwelijks binnenkrijgen zonder de verrijking van onze melk- en graanproducten.
De volgende voedingsgroep die we bespreken is de groentegroep. Oké, dit is de kans om echte “brownie”-punten te scoren, want het is bijna onmogelijk om een slechte keuze te maken of zelfs te veel te eten. De enige leden van deze voedselgroep waar we voorzichtig mee moeten zijn, zijn de zetmeelrijke groenten. Deze groenten hebben de neiging om in suiker te veranderen zodra ze worden geconsumeerd en we hebben meestal geen behoefte aan een teveel aan suiker.
Fruit is een gezonde categorie, zolang we maar opletten met de consumptie van fruit dat te veel suiker bevat. De meeste vruchten bevatten van nature voorkomende suikers; hoewel deze van nature in het voedsel voorkomen, betekent dit niet dat we ongecontroleerde hoeveelheden moeten consumeren. Een gezonde dagelijkse hoeveelheid fruit omvat ongeveer 4 porties.
De voedselgroep vlees, gevogelte, vis, droge bonen en eieren bevat de eiwitten die uw lichaam nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Zonder eiwitten ontwikkelen uw hersenen en veel andere lichaamsorganen zich niet goed. Als ze zich niet goed ontwikkelen, zullen ze niet goed werken. Eiwit is een van de belangrijkste onderdelen van onze behoefte aan groei en ontwikkeling. Het nadeel van deze voedselgroep is dat dierlijk vlees van nature cholesterol bevat, en hoewel sommige cholesterol goed voor ons is, is te veel ongezond.
De laatste voedselgroep die we gaan bespreken is zuivel. Melk, yoghurt en kaas behoren tot deze voedselgroep. Ook in deze voedselgroep vind u een van de belangrijkste vitamines die we nodig hebben. Calcium is essentieel voor het optimaal functioneren van onze celprocessen en de groei van onze botten. Calcium heeft een enorm effect op de gezondheid van ons hart en andere vitale organen. Onvoldoende calciumconsumptie kan leiden tot levensveranderende gevolgen op de lange termijn. Osteoporose is de belangrijkste verlammende aandoening bij vrouwen na de menopauze en is simpelweg te wijten aan een gebrek aan het benodigde calcium tijdens de vroegere jaren.
Het is absoluut noodzakelijk dat iedereen, kinderen en volwassenen, begrijpen hoe belangrijk elk van deze vier voedselgroepen is voor onze gezonde ontwikkeling, van de kindertijd tot op hoge leeftijd.
Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u genoeg van elk van deze voedselgroepen binnenkrijgt en dat u voldoende variatie hebt, met af en toe wat lekkers.