U kunt niet elke hap afmeten die langs uw lippen komt, maar het is een goed idee om de meeste voedingsmiddelen en dranken af te meten totdat u een gevoel krijgt voor portiegroottes.
Het is een supergrote wereld en de meeste mensen zijn verbaasd dat hun idee van een enkele portie er eigenlijk twee of drie zijn.
Als u van toeters en bellen houdt, zijn er voedselweegschalen die zijn voorgeprogrammeerd met voedingsinformatie, en ook weegschalen die een totaal bijhouden van uw dagelijkse voedsel- en voedingsinname. Het enige gereedschap dat u echt nodig hebt, is een eenvoudige en goedkope grammenweegschaal, droge en vloeibare maatbekers en een idee over het lezen van voedseletiketten.
Van alle genoemde hulpmiddelen lijkt het lezen van voedseletiketten de meest effectieve manier om het juiste soort voedsel te bepalen dat u in de supermarkt moet kopen. Hiermee kunt u verstandige keuzes maken. Via het gedeelte “Voedingsgegevens” bij een bepaald artikel in de supermarkt kunt u zien hoeveel porties dat product bevat.
Met voedseletiketten kunt u duidelijk zien hoeveel en welke voedingsstoffen het product bevat. Meestal staat er informatie op over verzadigd vet, natrium, totaal vet, vezels en cholesterol “per portie”.
Het begrijpen en lezen van deze voedseletiketten kan echter erg verwarrend zijn. Een doorsnee consument zou zich zeker afvragen wat die getallen betekenen en wat de invloed ervan is op haar voedingsinname als ze zich nauwgezet houdt aan de portiegids die op het etiket staat.
Om een duidelijker en uitgebreider begrip te krijgen van wat er op het voedseletiket staat, volgt hier een lijst met dingen die u moet weten:
- Portiegrootte
Dit is het belangrijkste item dat u op een voedseletiket ziet staan.
Het aantal porties dat op het voedseletiket staat, verwijst naar de hoeveelheid voedsel die mensen gewoonlijk consumeren. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat het uw eigen hoeveelheid voedselinname weerspiegelt.
Bovendien bepaalt de portiegrootte de hoeveelheid voedingsstoffen die het lichaam binnenkomt. Dit betekent dat als u zich strikt houdt aan de portiegrootte, u dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt volgens de portiegrootte op het etiket.
Als de portiegrootte bijvoorbeeld zegt dat één portiegrootte gelijk is aan 50 gram, dan zou dat betekenen dat u 50 gram moet afmeten en opeten en dan heeft u net één portie gegeten. Bij wijze van spreken is de hoeveelheid voedingsstoffen die op het etiket van het voedingsmiddel staat, dezelfde hoeveelheid die uw lichaam is binnengekomen, gezien het feit dat u net 50 gram hebt gegeten.
Als u echter alles hebt gegeten en op het etiket staat dat elke verpakking gelijk is aan 4 porties, moet u de hoeveelheid voedingsstoffen berekenen die uw lichaam zijn binnengekomen. Dit betekent dat als het voedseletiket 250 calorieën per portie vermeldt, u dit met vier moet vermenigvuldigen om de totale hoeveelheid calorieën te krijgen die u hebt ingenomen.
- Voedingsstoffen
Dit verwijst naar de lijst van beschikbare voedingsstoffen in een bepaald product. Hier staan ook de voedingsclaims van het product op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Meestal zijn de voedingswaarden gebaseerd op zowel het dieet van 2500 calorieën als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 calorieën.
Om de numerieke waarde van elk item te begrijpen, moet u weten dat de “% dagelijkse waarde” die het voedseletiket aangeeft eigenlijk gebaseerd is op hoe een bepaald voedingsmiddel overeenkomt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 calorieën.
Als u een product hebt gekocht dat een andere hoeveelheid calorieën bevat dan het dieet van 2000 calorieën, hoeft u alleen maar de aangegeven hoeveelheid te delen door 2000 en u kunt de “% dagelijkse waarde” voor de voedingsstoffen vaststellen.
- Ingrediënten
Dit verwijst naar de lijst met ingrediënten die zijn gebruikt om het product te maken. De lijst is meestal gerangschikt van de hoofdingrediënten met de grootste hoeveelheid in gewicht tot de kleinste hoeveelheid. Dit betekent simpelweg dat de werkelijke hoeveelheid van het voedsel de grootste hoeveelheid van het hoofdingrediënt of het eerste item en de minimale hoeveelheid van het allerlaatste ingrediënt bevat.
- Claim op het etiket
Dit verwijst naar het soort voedingsclaims van een bepaald voedingsmiddel. Als er bijvoorbeeld staat dat een product natriumvrij is, heeft het minder dan 5 milligram per portie of een product met weinig vet bevat in werkelijkheid 3 gram vet of minder.
Het lezen van voedseletiketten kan vervelend en verwarrend zijn. Maar als u het eenmaal onder de knie hebt, is het gemakkelijker om op uw voeding te letten omdat u dan al kunt controleren hoeveel voedsel u binnenkrijgt.